TANDSKADER

Ring til tandlægevagten – Ved akutte tandskader efter ulykker skal du kontakte skadestuen på Sydvestjysk Sygehus Esbjerg, tlf. 79 18 20 00. Hvis personalet her finder det nødvendigt, tilkaldes vagthavende tandlæge.

Hurtig hjælp – er meget vigtig selv knækkede, løse eller udslåede tænder kan måske reddes, hvis du straks kommer under behandling.

Hvert år – kommer en af 100 danskere til skade med deres tænder, særligt børn. Det svarer til næsten en pr. dag her i Billund kommune. Mellem hver femte og hver tredje dreng på 12 år har haft en tandskade. Dobbelt så mange drenge som piger får slået deres blivende tænder ud, mens der er meget mindre forskel, når det gælder mælketænderne.

Red tanden – sker der en ulykke, hvor du selv eller andre slår munden, så det bløder, skal du være opmærksom på, om der mangler tænder eller tandstumper. Du skal straks kigge eller føle i munden på den, der har slået sig.

Er den pågældende bevidstløs – skal du straks anbringe vedkommende i aflåst sideleje. Hvis en eller flere tænder er slået ud, skal de straks findes. De kan nemlig heldigvis ofte bruges igen, hvis de behandles korrekt og sættes på plads af en tandlæge så hurtigt som overhovedet muligt. Men efter et par timer, kan det være for sent. Udslåede tænder eller tandstumper må aldrig tørre ind. De opbevares bedst i munden mellem kæben og kinden på vej til tandlægen.

Små børn – må dog ikke opbevare dem i munden, da der er risiko for at de kan sluge stumperne. De udslåede tænder eller stumper kan også opbevares i mælk eller vand, optimalt saltvand. Tænder eller tandstumper må aldrig anbringes i munden på personer, der er helt eller delvist bevidstløse eller chokerede.

Sådan gør vi – er en mælktand slået helt ud, sætter vi den aldrig op igen, da den kan beskadige udviklingen af den kommende, blivende tand. Sidder tanden bare skævt, gælder det om, at vi straks får chancen for at rette den op.